Witam ponownie .
Dzisiaj jak wczoraj dalej pociągnę wątek kulinarny , a więc świat ciąg dalszy a w nim mój piernik smaczny. To ciasto , ten piernik chciała bym polecić osobom które są lubią takowe ciasta , tu dzież lubią w swojej kuchni wykwintne smaki .. Ciasto samo w sobie nie jest ciężkie do wykonania , potrzebuje ono trochę więcej serca , a po upieczeniu lubi poleżeć . A więc jak zaczęłam na początku , zapraszam do zapisania przepisu , bo naprawdę warto ..Poniższy przepis zasięgnęłam z internetu ..
Życzę smacznego .
...................
...............
....
Składniki:
- 1 szklanka miodu
- 3/4 - 1 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 100 g masła
- 30 g przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżka karmelu (2 łyżki cukru rozpuścić na patelni, do momentu powstania bursztynowego karmelu)
- 1 łyżka kakao
- pół szklanki dowolnych bakalii
Do przełożenia:
- powidła śliwkowe, masa marcepanowa,
- Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, odłożyć.
Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem, do rozpuszczenia poszczególnych składników i wystudzić. Do ostudzonej masy dodawać po kolei cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszana z sodą - każdy następny składnik dodawać po dokładnym wmieszaniu poprzedniego. Białka ubić na sztywno i na koniec delikatnie wymieszać z masą piernikową. Dodać bakalie i wymieszać.
Ciasto przełożyć do dwóch mniejszych keksówek lub formy prostokatnej wymasmarowanych masłem i oprószonych mąką pszenną ( bardzo głęboka keksówka o wymiarach 14 x 26 cm). Piec około 60 min w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka.Po tym czasie wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Przełożyć placki powidłami śliwkowymi lub masą marcepanową. Piernik od stony marcepanu można posmarować dodatkowo warstwą dżemu morelowego, by się lepiej trzymał.
Smacznego :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdą opinię i odwiedzenie mojej strony Beata .