środa, stycznia 03, 2018

Sernik jak nie sernik

Witam w środę ..Dzisiaj znalazłam  bardzo ciekawy przepis w necie ..Oczywiście mikser poszedł w ruch i jest .. Jest serniczek na śmietanie , taki lekko oszukany , ale pyszny i do tego wcale nie taki skomplikowany w swoim wykonaniu ..Sernik ten ma jedną zaletę , nie opada , jest lżejszy i lekko piankowy ( nie ma nic wspólnego ze smakiem budyniu )...Jak dla mnie to ma konsystencję ptasiego mleczka ..Przepis znalazłam w trzech kolorach , lecz ze względu na to że mój mąż nie przepada za smakiem toffi , zrobiłam dwu kolorowy , czekoladowo śmietankowy . Podaję po niżej przepis ( .. wyszukany w necie )..





Sernik dwa smaki ze śmietaną 18 %

kruche ciasto :
3 szkl mąki , 3 żółtka ,cukier waniliowy ,1/2 szkl cukru , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kost margaryny , 2 łyżki kwaśnej śmietany ..
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części .. jedną chowamy do lodówki drugą do zamrażarki na ok 2 godziny .. 

Masa serowa : 
6 białek , 1 i1\ 2 szkl. cukru, 1i 1\2 budyń czekoladowy , 1 i 1\2 budyń śmietankowy ( jeśli chodzi o kolorystykę , można warstwy ,, sernika,, zrobić wg. swoich smaków ), 3 śmietany 18% po 400 g każda ..
wszystkie białka miksujemy na sztywno . Pod koniec dodajemy cukier . Miksujemy chwilę jak na bezę ..Dzielimy pianę na dwie części ..Do jednej dodajemy budyń czekoladowy , do drugiej śmietankowy .Ubijamy kilka minut aż masa będzie  gładka . Dzielimy śmietaną na pół i dodajemy do białek , lekko mieszamy łyżką ..
Wyjmujemy naszą pierwszą część ciasta z lodówki i wykładamy dno blaszki . Nakłuwamy widelcem .Wylewamy ostrożnie czekoladową masę , rozprowadzamy równo po naszym spodzie , a następnie wykładamy na nie śmietankową masę . Drugą część ciasta wyciągamy z zamrażarki i ścieramy na tarce , na grubych oczkach .
Pieczemy  60 min w ok 180 st 
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem .Kroimy zimne .

smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdą opinię i odwiedzenie mojej strony Beata .

Sernik jak nie sernik